Med magma i partituret

Anders Hillborg i samtal med Mats Lundgren

"Det där med flöde är något jag tänker mycket på. Ibland känns det som att magma bara väller fram.”

Killen som missade den ursprungliga Beatlesvågen (vilken han tog igen senare) var strängt upptagen med studier i kontrapunkt då Abbavågen rullade förbi. Han anses av många musikaliskt svårplacerad.

– Det handlar mer om musikalisk aptit än om kamouflage, jag har en väldigt stor lust till musiken. Framförallt en drivkraft till att kunna skapa ljud som ingen tidigare har hört, berättar han i programmet för Mats Lundgren.

Anders Hillborg har haft en enastående förmåga att hitta samarbetspartner för sin musik – solister som klarinettisten Martin Fröst, trombonisten Christian Lindberg, mezzosopranen Anne Sofie von Otter med flera, samt inte minst med dirigenten Esa-Pekka Salonen. Hans verk har uppförts utomlands i San Francisco, Los Angeles och Berlin, för att nämna några städer.

Samarbetet med Eva Dahlgren var just ett initiativ från Esa-Pekka, som resulterade i låten ”Innan kärleken kom” och därefter tryckte av ett helt album av enastående sånger inom det populärmusikaliska området. Albumet ”Jag vill se min älskade komma från det vilda” fick en Grammis 1995 och gjorde honom känd även för den breda publiken.

Låttitlar som Himmelsmekanik, Dreaming River, Eleven Gates, King Tide, Cold Heat etc, låter som de kunnat ha präntats av en romantiker (vilket också understryks av den gestrika musiken). Samtidigt erkänner han att han ofta faller tillbaka på en primtalsserie han använde sig av i ett av sina tidiga verk. En dubbelnatur?!

– Jag har nästan inga stycken i flera satser. Jag vill inte ha någon paus då folk ska hosta och prassla, då förloras magin, förklarar han.

I programmet ”Med magma i partituret” ges förstås en rad smakprov ur stora delar av hans produktion. Den delar huvudroll med Anders eget berättande kring tonsättandets vedermödor, från torrt slit till hängiven passion, hans inspiratörer, och framförallt hans inställning till hur musik ska låta och vad han själv vill åstadkomma.

– Många säger sig se bilder i min musik, ibland även att de varit och ”sett” en av mina konserter. Jag kan känna igen mig i det där filmiska, liksom att det kan uppstå ett flöde. Men det är egentligen inget som finns där i ögonblicket jag komponerar, då finns bara den där lusten att hitta ljuden som ingen ännu har hört.

Flera av de stycken som hörs i programmet (bl a King Tide, Dreaming River och Eleven Gates) är hämtade från en ännu osläppt Bis-skiva med orkestermusik av Anders Hillborg: "Eleven Gates" (BIS-SACD 1406). Release är planerad till juli/augusti 2011.

Musikerporträtt i Sveriges Radio P2, 29/5 2011
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4112&artikel=4520767